Sempozyum – 1
“S. ZAİM’İ ANMA ve ANLAMA”
Hocamızın vefatının 1 yıldönümü münasebetiyle “Anma ve Anlama” temalı “I. Sabahaddin Zaim Sempozyumu” 20 Aralık 2008 tarihinde Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Sedat Murat’ın “Alim, Arif, Güzel İnsan Sabahaddin Zaim” başlıklı konuşmasıyla başlayan Sempozyuma, konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Raşit Küçük, Sabahaddin Zaim’in “dini kültürel değerlere yaklaşımını”, Prof. Dr. Sabri Orman “insan yetiştirme anlayışını”, Doç. Dr. Coşkun Çakır “bilim adamlığını”, Doç. Dr. Halil Zaim “sivil toplum kuruluşlarına katkılarını”, Prof. Dr. Raquib Zaman “İslam ekonomisi çalışmalarını”, Prof. Dr. İsmail Özsoy “finans kurumlarının gelişimindeki rolünü”, Prof Dr. Tekin Akgeyik “sosyal politika çalışmalarını” ve Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz “Türk ve İslam dünyasına yönelik hizmetlerini” ele almışlardır. Ayrıca, Sempozyumda Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Cihangir Akın, Doç. Dr. Yusuf Balcı ve Dr.İbrahim UsluSabahaddin Zaim’le ilgili hatıralarını dinleyicilerle paylaşmışlardır.
Sempozyum – 2
“İNSAN”
“Prof. Dr. Sabahaddin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu”nun ikincisi “İnsan” teması ile 19 Aralık 2009 tarihinde yoğun bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Programa merhum Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’in yetiştirmiş olduğu onlarca hocadan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Ömer Dinçer olmak üzere, çok sayıda talebesi ve seveni iştirak etmişlerdir. Programda merhum hocamızın güzel insan yetiştirme idealinin ışığında, katılımcılar, İslam iktisadı, endüstri ilişkileri ve insan kaynakları açısından insan öznesinin önemini vurgulayan sunumlar yapmışlardır. Prof. Dr. Sabri Orman tarafından yapılan İslam, İnsan, İktisat konulu açılış konuşmasının ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Salih Aynural’ın yaptığı, “Ekonomi - İnsan İlişkisine Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı ilk oturumda Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, Prof. Dr. Coşkun Çakır ve Dr. Mustafa Özel değerli görüşleriyle programa katkıda bulunmuşlardır. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Nazif Gürdoğan’ın gerçekleştirdiği “Çalışma İlişkileri ve Ticarette İnsan Boyutu” konulu ikinci oturumda Prof. Dr. İsmail Özsoy, Prof. Dr. Adem Esen ve Doç. Dr. Halil Zaim değerli görüşleriyle programa katkıda bulunmuşlardır.
Sempozyum – 3
“İSLAM, EKONOMİ ve YÖNETİM”
11 Aralık 2010 tarihinde İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) ve dernek bünyesinde kurulan Prof. Dr. Sabahattin Zaim Araştırma Merkezi (SEZAM),Prof. Dr.Sabahattin Zaim’in adına atfedilen ve her yıl “İslam Ekonomisi” alanında farklı bir konuda ele alınan sempozyumların üçüncüsünü başarılı bir biçimde organize etmiştir. 3 Sempozyum, “İSLAM, EKONOMİ VE YÖNETİM” başlığı altında çok sayıda ilim adamının sunacağı tebliğlerden oluşmuştur. İKDER tarafından ilk kez “Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü” de sempozyumda verilmiştir. Ödül, Sempozyum’un öğleden sonraki oturumunda Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş tarafından Prof. Dr. Sabri Orman’a takdim edilmiştir. Programın başında, öncelikle Sabahattin Hoca’yi anlatan kısa bir konuşma yapılmıştır. Üç oturumda gerçekleştirilmiş olan İslam, Ekonomi ve Yönetim Sempozyumu’nda, her oturumda üçer kişi olmak üzere toplam dokuz kişi tebliğ sunmuş, programın sonunda ise genel bir değerlendirme bölümü yer almıştır.
11 Aralık 2010 Cumartesi günü Topkapı Eresin Otel’de gerçekleştirilmiş olan programın başında, İKDER adına Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Zaim ailesi adına Prof. Dr. Selim Zaim “Açılış Konuşması” yapmıştır. Sempozyum’da, Prof. Dr. Sedat Murat tarafından yapılan “Prof. Dr. Sabahattin Zaim”in Ahlak ve Zihniyet Dünyası” adlı “Anma Konuşması”nın ardından üç ana oturum gerçekleştirilmiştir. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Durmuş Günay’ın yaptığı “İslam ve Ekonomi” adlı birinci oturumda, Prof. Dr. Cihangir Akın “İslam’da Bankacılık ve Finans Kurumları”nı, Prof. Dr. Hamdi Döndüren “İslam’da Ekonominin Dayandığı Temel İlkeler”i ve Doç. Dr. Ahmet Özel “Hz. Peygamber ve İş Hayatı”nı; oturum başkanlığını Prof. Dr. Adem Esen’in yaptığı “İslam ve Yönetim” adlı ikinci oturumda, Prof. Dr. İbrahim Erol Kozak “İbn Haldun’un İşletme ve Kamu Yönetimine İlişkin Bazı Görüş ve Tespitleri”ni, Dr. Mustafa Özel “Yöneticiler İçin Kısas-ı Enbiya”yı ve Prof. Dr. Ömer Torlak “Yönetim ve Pazarlamada Erdem”i; oturum başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın yaptığı “İslam ve Çalışma Yaşamı” adlı üçüncü oturumda ise, Prof. Dr. Yusuf Balcı “İslam’da Çalışma İlişkileri”ni, Prof. Dr. Cengiz Kallek“İslam’da Ticari Teşebbüs Ruhu”nu ele almışlardır. Program, Prof. Dr. Değerlendirme” oturumuyla sona ermiştir.
Sempozyum – 4
“FAİZSİZ BANKACILIK VE GÜNÜMÜZ UYGULAMALARI”
10 Aralık 2011 tarihinde “Faizsiz Bankacılık ve Günümüz Uygulamaları” temalı“4. Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu”, başta Maliye Bakanımız Sayın Mehmet ŞİMŞEK olmak üzere, SPK Başkanı ve üyeleri, BDDK Başkan Yardımcısı ve üyeleri, İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Dr. Abdulaziz Al-HINAI, Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yusuf ABDULMALEK, çeşitli üniversitelerimizin Rektörleri, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı ve üyeleri, Türkiye’deki Katılım Bankalarının Genel Müdürleri ve yöneticileri, yurt dışından
konuşma yapmak üzere programa katılan saygın yabancı konuklar, çok sayıda öğretim üyesi ve dernek üyelerimizin katılımları ile gerçekleştirilmiştir.
Sempozyum – 5
“ŞEHİR ve EKONOMİ”
15 Aralık 2012 tarihinde “Şehir ve Ekonomi” temalı 5 Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun sabahki bölümünde Hüseyin Usta (İKDER Yönetim Kurulu Üyesi), Prof. Dr. Selim Zaim (Zaim Ailesi Adına), M. Tevfik Göksu (Esenler Belediye Başkanı), Prof. Dr. Sedat Murat (İKDER-SEZAM Başkanı; İstanbul Üniversitesi Rektör Yrd.), Prof. Dr. Adem Esen (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Sami Güçlü (Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı; Sakarya Üniversitesi, İİBF), Prof. Dr. Numan Kurtulmuş (Ak Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yrd.), Erdoğan Bayraktar (Çevre ve Şehircilik Bakanı), birer açılış konuşması yapmışlardır. Sempozyum’da Prof. Dr. Saadettin Ökten tarafından “Medeniyet ve Şehir” adlı “Açış Konferansı” sunulmuş ve ardından iki ana oturum gerçekleştirilmiştir. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Sabri Orman’ın yaptığı “Şehir, Ekonomi ve Medeniyet” adlı birinci oturumda, Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan “Şehir ve Ekonomi”yi, Prof. Dr. İbrahim Erol
Kozak “İbn Haldun’un Şehirler, Şehircilik ve Çevre Ekonomisi İle İlgili Görüşleri”ni, Prof. Dr. Bedri Gencer “İlahi Bir Ekonomi Olarak Din ve Medine”yi, Prof. Dr. Tahsin Özcan “Vakıf ve Şehir Ekonomisi”ni; oturum başkanlığını Prof. Dr. Nazım Ekren’in yapacağı “Güncel Sorunlar Işığında Şehir ve Ekonomi” adlı ikinci oturumda Prof. Dr. Murat Güvenç “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm: İktisadi ve Sosyal Değerlendirmeler”i, Dr. Mimar Sinan
Genim “Kentsel Dönüşüm ve İstanbul’un Yeniden İnşası”nı, Doç. Dr. Yıldıray Yıldırım “Kentsel Dönüşüm ve Finansmanı”nı, Doç. Dr. Alev Erkilet “Şehir ve Ekonomi İlişkileri Bağlamında Tarihi Yarımada”yı ele almışlardır. Program Prof. Dr. Yusuf Balcı’nın yaptığı “Genel Değerlendirme” oturumuyla sona ermiştir.
Sempozyum – 6
“İKTİSADİ AHLAK”
21 Aralık 2013 tarihinde “SABAHATTİN ZAİM İSLAM VE EKONOMİ SEMPOZYUMU-6” “İKTİSADİ AHLAK” temasıyla gerçekleştirilmiştir. Program; “Ekonomik İlişkilerin Biçimlenmesinde Ahlaki Temeller” ile “Meslek ve Ticaret Ahlakı ve Davranış Kodları” başlıklı iki oturum şeklinde gerçekleşmiştir.
“Ekonomik İlişkilerin Biçimlenmesinde Ahlaki Temeller” başlıklı birinci oturumda; Kral Suud Üniversites’nden Sn. Doç. Dr. Necati AYDIN, “Moral Ekonominin Fıtri Temelleri ve Yaşam Memnuniyeti”, Karatay Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Ömer TORLAK, “Değişim İlişkisinin Ekonomik Refah ve Ahlaki Açıdan İrdelenmesi” ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Ömer Demir, “Piyasa Ahlaka İhtiyaç Duyar mı?” başlıkları dâhilinde konuşmalarını yapmışlardır. “Meslek Ve Ticaret Ahlakı Ve Davranış Kodları” başlıklı ikinci oturumda; HAK-İş Başkanı Sn. Mahmut ARSLAN, ASKON Başkanı Sn. Mustafa KOCA, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Sn. Nazım ÖZDEMİR, İTO Başkan Yardımcısı Sn. Gökhan Murat KALSIN, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Sn. Hasan BÜYÜKDEDE, İGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ahmet YAŞAR, konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.
Sempozyum – 7
“İSLAM’DA SOSYAL YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA”
27 Aralık 2014 tarihinde “SABAHATTİN ZAİM İSLAM VE EKONOMİ SEMPOZYUMU-7” “İSLAM’DA SOSYAL YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA” temasıyla Prof. Dr. Ahmet TABAKOĞLU’nun başkanlığında gerçekleştirilen “İSLAM’DA SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMANIN KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ” başlıklı ilk oturumda “İslâm’da Sosyal Yardımlaşma Kurumu Olarak Zekât Vakıflar ve Âkıle Örneği” başlığı altında Uludağ Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, “İslam’da Sosyal Dayanışmanın Esasını Oluşturan Bölüşümle İlgili Temel Kavramlar” başlığı altında Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Faruk BEŞER, “İslam’da Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmanın Açısından Zekâtın Harcama Kalemleri” başlığı altında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Dr. Beytullah AKTAŞ, tebliğlerini Prof. Dr. Sabri ORMAN’ın Oturum Başkanlığında gerçekleştirilen “İSLAM MEDENİYETİNDE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMANIN KURUMSALLAŞMASI” başlıklı ikinci oturumda Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Aile Yardımları Daire Başkanı Şebnem AVŞAR - KURNAZ, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi İyileştirme Daire Başkanı Abdullah DİLSİZ, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Dr. ERTEM,İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ORUÇ, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet CENGİZ, temsil ettikleri kurumlar adına tebliğlerini sunmuşlardır.
Sempozyum – 8
“GÖÇ ve EKONOMİ”
26 Aralık 2015 tarihinde SABAHATTİN ZAİM İSLAM VE EKONOMİ SEMPOZYUMU-8 “GÖÇ ve EKONOMİ” temasıyla gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun açılış konuşması “Suriye’de İç Savaş, Göç ve Etkileri” tebliği ile MDK Başkanı Halid HOCA tarafından gerçekleştirmiştir. SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörlüğünde Araştırmacı olan Yavuz GÜÇTÜRK “Avrupa’nın Suriyeli Göçmenlere Yönelik Politikaları”, AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY, “Türkiye’nin Suriyeli Göçmenlere Yönelik Sosyo-Ekonomik Politikası”, Suriyeli İşadamı Gazi MISIRLI “Türkiye’de Suriyelilerin Sosyo-Ekonomik Durumu”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ali Kemal SAYIN ise “Suriyeli Göçmenlerin Türkiye’deki İstihdama Etkisi” tebliğlerini sunmuşlardır.
Sempozyum – 9
“Sabahaddin Zaim’i Anma Ve Anlama”
07 Aralık 2017 tarihinde SABAHATTİN ZAİM İSLAM VE EKONOMİ SEMPOZYUMU-8 “Sabahaddin Zaim’i Anma ve Anlama” temasıyla gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun açılış konuşmasını “İslam Dünyasının Durumu ve Tarihten Alınacak Dersler” başlıklı tebliği ile Prof. Dr. Murat ÇİZAKÇA gerçekleştirmiş olup, etkinliğin açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ’ün başkanlığını yaptığı “Vefatının 10 Yıldönümünde Prof. Dr. Sabahaddin Zaimi’i Anlamak” temalı 1 oturumda Dr. İsmet UÇMA “Vakıf İnsan Yönü”, Doç. Dr. Ömer BOLAT “Güzel İnsan Modeli”, Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ “ Türk ve İslam Dünyası Perspektifi”, Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ “Hocalık ve Örnek İnsan Olma Özelliği” Sempozyumun 2 Oturumu ise “Hatıralarla Sabahaddin Zaim” temasıyla Prof. Dr. Sedat Murat tarafından yönetilmiş olup, Prof. Dr. Sevgi KURTULMUŞ, Prof. Dr. Ahmet TABAKOĞLU ve Prof. Dr. Ramazan EVREN’in hatıraları dinlenmiştir.